Η Θεματική Εβδομάδα στο Γυμνάσιο Περίστασης!

Από 15 έως 19 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Γυμνάσιο Περίστασης ο θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας με τίτλο “Δημοκρατική Συνύπαρξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα”, ο οποίος συμπεριέλαβε και πάλι τη θεματική ενότητα «Σώμα και Ταυτότητα» με τις υποενότητες α) Διατροφή και Ποιότητα Ζωής, β) Πρόληψη κατά Εξαρτήσεων και Εθισμού, γ) Έμφυλες Ταυτότητες, δ) Σεβασμός του Άλλου και ε) Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό και σε όλο το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Σχολείου υλοποιήθηκε ένα τεράστιο project. Οι εκπαιδευτικοί οργάνωσαν κατά τάξη και τμήμα δράσεις συσχετίζοντας το διδακτικό τους αντικείμενο με τους πέντε προαναφερθέντες θεματικούς άξονες και αξιοποιώντας εγκεκριμένο ψηφιακό υλικό από το Ι.Ε.Π. Παράλληλα, έγινε προβολή ταινιών, συμπληρώθηκαν φύλλα εργασίας, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε θέματα, όπως η υγιεινή διατροφή και οι συνέπειές της για τον πλανήτη, να πληροφορηθούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων (κάπνισμα, αλκοόλ, εθισμός στο διαδίκτυο), να κατατοπισθούν σε θέματα σχετικά με την ανάγκη διαμόρφωσης κυκλοφοριακής συνείδησης και συμπεριφοράς, να ευαισθητοποιηθούν σε προβλήματα διαφοροποίησης και διακρίσεων, να αντιληφθούν τους τρόπους της υγιούς ανάπτυξης της δημοκρατίας στη σχολική κοινότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι τρόπος ζωής και δείκτης πολιτισμού της κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 τον άξονα Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια κάλυψε με παρουσίαση διαφανειών και με συζήτηση η προσκεκλημένη από την Τροχαία Κατερίνης Υπαστυνόμος κα Βασιλική Σιαμάγκα, η οποία ανέπτυξε εκ περιτροπής και κατά τάξη σε όλους τους μαθητές του σχολείου το θέμα ΄΄Κυκλοφοριακή Αγωγή – Οδική Ασφάλεια΄΄. Τις παρουσιάσεις ακολουθούσε κάθε φορά συζήτηση με τα παιδιά, στη διάρκεια της οποίας η έμφαση δινόταν στην ανάγκη τήρησης των κανόνων οδικής συμπεριφοράς.

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 ο άξονας Πρόληψη κατά Εξαρτήσεων και Εθισμού καλύφθηκε με διεξοδική ενημέρωση των μαθητών όλων των Τάξεων στα θέματα: κίνδυνοι που κρύβει το Διαδίκτυο, εξάρτηση – ειδικά των εφήβων – από αυτό, ηλεκτρονικό έγκλημα. Την ενημέρωση ανέλαβε ο Αξιωματικός της Υπ/δνσης Ασφάλειας Κατερίνης Υπαστυνόμος Α΄ κ. Γρηγόριος Αμανατίδης. Στο τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές, οι οποίοι ΄΄βομβάρδισαν΄΄ τον καλεσμένο μας με πληθώρα ερωτήσεων εκφράζοντας έτσι τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους στο τόσο σοβαρό αυτό θέμα.

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 στους μαθητές μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουν για τις Πρώτες Βοήθειες από τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας στο πλαίσιο δράσεων σχετικών με την κεντρική ενότητα «Σώμα και Ταυτότητα».

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 τον άξονα Διατροφή και Ποιότητα Ζωής κάλυψε η κα Βικτωρία Μπεκιροπούλου, υπεύθυνη του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου, η οποία με τους μαθητές της Α΄ Τάξης υλοποίησε μια σειρά από δράσεις κατά την παρουσίαση του προγράμματος ΄΄Η Μεσογειακή Διατροφή και το Οικολογικό Αποτύπωμά της΄΄.

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, στον επίλογο της Θεματικής Εβδομάδας, οι μαθητές κάνοντας πράξη τα όσα έμαθαν για την υγιεινή διατροφή οργάνωσαν γευσιγνωσία και απόλαυσαν εδέσματα, που οι ίδιοι ετοίμασαν και διέθεσαν σε όλο το σχολείο.

Η ημέρα έκλεισε με την προβολή της γαλλικής κινηματογραφικής ταινίας «Τα Παιδιά της Χορωδίας», το θέμα της οποίας σχετίζεται άμεσα με το σχολείο, τον δάσκαλο, την παιδαγωγική και την ανθρωπιά.

Η Θεματική Εβδομάδα, εκπληρώνοντας τους στόχους της, ενημέρωσε, δίδαξε και προβλημάτισε.

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας και στους εκπαιδευτικούς του Σχολείου που τους κατηύθυναν.

Ευχαριστούμε, τέλος, όλους τους φορείς, οι οποίοι συνέβαλαν στη επιτυχή διοργάνωση και υλοποίησή της.

Η  Διευθύντρια
Κωνσταντίνα Μπέη

ΠΕ 02 Φιλόλογος

Η συντονιστική ομάδα

1) Διονυσιάδης Ηλίας, Υπ/ντής, ΠΕ 86 Πληροφορικής

2) Μαμούρη Αικατερίνη, ΠΕ 04.05 Γεωλόγος

3) Σκάζα Βασιλική, ΠΕ 80 Οικονομίας