Επιστολή της Διεύθυνσης προς τους γονείς και κηδεμόνες για την επαναλειτουργία του γυμνασίου.

Περίσταση,  14/5/2020

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 επιστρέφουν στο Σχολείο οι μαθητές και μαθήτριές μας μετά τους  δύο μήνες αναγκαστικής παύσης της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών της χώρας από τις 11 Μαρτίου και εξής.

Για την καλύτερη λειτουργία της σχολικής μας μονάδας και για την ασφάλεια των μαθητών  θα τηρηθούν αυστηρά οι σχετικές οδηγίες του Υπουργείου και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τις οποίες και είναι απαραίτητο να λάβετε υπ’ όψιν.

Οι μαθητές θα επιστρέψουν στο σχολείο εκ περιτροπής και σε υπο-τμήματα · δηλαδή το κάθε τμήμα θα διαιρεθεί σε δύο ισοδύναμα υπο-τμήματα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις αίθουσες. Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή θα έρχεται στο σχολείο το μισό τμήμα, Τρίτη και Πέμπτη το άλλο μισό. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Θα ενημερωθείτε εγκαίρως για την ημέρα, κατά την οποία θα έλθει το παιδί σας στο σχολείο.

Θα τηρηθεί το ισχύον Ωρολόγιο Πρόγραμμα με ορισμένες τροποποιήσεις. Το νέο Πρόγραμμα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Σχολείου. Ασφαλώς, στην περίπτωση που προκύψει έκτακτη αλλαγή, θα ενημερωθείτε με μήνυμα ή τηλεφωνικά.

Για την αποφυγή του συνωστισμού, καλό είναι να μην προσέρχονται τα παιδιά στο σχολείο πολύ νωρίς το πρωί, αλλά πέντε έως δέκα το πολύ λεπτά πριν το χτύπημα του κουδουνιού.

Η είσοδος στον αύλειο χώρο θα γίνεται και από τις τρεις εισόδους του Σχολείου, ξεχωριστά για κάθε Τάξη και σύμφωνα με τις υποδείξεις του διδακτικού προσωπικού. Με τον ίδιο τρόπο, με αποστάσεις – και από τις ίδιες εισόδους θα γίνεται και η έξοδος το μεσημέρι. Η σύντομη αναμονή των μαθητών στην αυλή, μέχρι την είσοδό τους στις αίθουσες, θα γίνεται στον ξεχωριστό για κάθε τμήμα χώρο και υπό την επίβλεψη των εφημερευόντων καθηγητών.

Δεν θα γίνεται η πρωινή συγκέντρωση των μαθητών, αλλά τα παιδιά θα μεταβαίνουν στις αίθουσες διδασκαλίας – με αποστάσεις – και θα κάθονται στα θρανία τους (ένας μαθητής σε κάθε θρανίο και με την απαραίτητη απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ τους).

Η είσοδος στο εσωτερικό του Σχολείου θα γίνεται και πάλι από τις τρεις εισόδους του διδακτηρίου, ξεχωριστή κάθε Τάξη.

Οι μαθητές εισερχόμενοι στις αίθουσες θα απολυμαίνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό, το οποίο υπάρχει μέσα σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας.

Στις αίθουσες θα γίνεται φυσικός εξαερισμός και το Σχολείο θα καθαρίζεται και κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος.

Απαγορεύεται αυστηρά η ανταλλαγή και ο δανεισμός αντικειμένων (μάσκα, αντισηπτικό, μαντηλάκια, βιβλία, τετράδια, στυλό) μεταξύ των παιδιών και, φυσικά, φαγητού. Το ίδιο ισχύει και για τα μπουκαλάκια νερού.

Στην περίπτωση που μαθητής/μαθήτρια παρουσιάσει κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα ή επανειλημμένο φτάρνισμα, τότε απομακρύνεται από την αίθουσα ή την αυλή και ειδοποιούνται οι γονείς του να το παραλάβουν, τους οποίους και περιμένει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο σχολείο.

Επίσης, εάν το παιδί σας σάς αναφέρει πριν έλθει στο σχολείο ότι δεν αισθάνεται καλά και παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε, παρακαλούμε να το κρατήσετε στο σπίτι για λόγους προληπτικούς και το Σχολείο θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Στα διαλείμματα, τα οποία θα γίνονται σε χωριστές ώρες, οι μαθητές θα βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο, κατά τμήμα, ο οποίος έχει οριοθετηθεί στην αυλή.

Απαγορεύονται αυστηρά τα παιχνίδια με μπάλες (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ), τόσο κατά το διάλειμμα όσο και την ώρα του μαθήματος της  Φυσικής Αγωγής.

Βάσει των εγκυκλίων του Υ.ΠΑΙ.Θ., δεν θα λειτουργεί το κυλικείο · επομένως, είναι απαραίτητο να φέρνουν τα παιδιά φαγητό και νερό από το σπίτι. Καλό είναι  να μην πίνουν νερό από τις βρύσες, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός εκεί, αλλά και για να τηρούνται καλύτερα οι κανόνες υγιεινής.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών στα μέσα μεταφοράς (λεωφορείο, ταξί) · στην τάξη είναι προαιρετική, όμως υπάρχει ισχυρή σύσταση από το σχολείο για χρήση μάσκας και μέσα στην τάξη, για την προστασία της υγείας όλων.

Επίσης, καλό είναι τα παιδιά να είναι εφοδιασμένα με υγρά μαντηλάκια και μικρά μπουκαλάκια με αντισηπτικό, για να απολυμαίνουν το θρανίο τους, κυρίως κατά την πρωινή τους προσέλευση. 

Απαγορεύεται η είσοδος στο σχολείο σε γονείς ή άλλα άτομα, πλην του διδακτικού προσωπικού, για όλο το διάστημα κατά το οποίο ισχύουν τα μέτρα πρόληψης. Οι γονείς θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από την εξωτερική είσοδο του Σχολείου.

Το διδακτικό έτος θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουνίου.

Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει με βάση τη βαθμολογία των δύο τετραμήνων. Δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών, των οποίων οι γονείς κατέθεσαν στο Σχολείο Υπεύθυνη Δήλωση ότι στην οικογένεια υπάρχει άτομο που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες.

Η επικοινωνία μεταξύ Σχολείου και οικογενειών των μαθητών μας θα γίνεται με αποστολή email, οπότε πρέπει να ελέγχετε καθημερινά την αλληλογραφία σας.

Αγαπητοί γονείς, το Σχολείο θα εφαρμόσει σχολαστικά τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΔΥ, καθώς ο στόχος του είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, των μαθητών μας, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών του. Ωστόσο, για να επιτύχει αυτή η προσπάθεια, είναι απαραίτητη και η δική σας βοήθεια, καθώς θα πρέπει να καθοδηγήσετε τα παιδιά σας και να τους συστήσετε να τηρούν τους κανόνες αυτούς.

Εκ μέρους των Διδασκόντων Καθηγητών του Γυμνασίου μας εύχομαι σε όλους σας υγεία και δύναμη, καλή συνεργασία και ας είμαστε βέβαιοι, ότι θα ξεπεράσουμε τη δοκιμασία αυτή με επιτυχία.

Με εκτίμηση,

   Η Διευθύντρια

Κωνσταντίνα Μπέη.