«Σώμα και ταυτότητα» και Δράσεις «Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας» Θεματική Εβδομάδα.

Θεματική Εβδομάδα 2017-18 

«Σώμα και  ταυτότητα» και Δράσεις «Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας»

Πέμπτη, 31  Μαΐου 2018

Στο Γυμνάσιο Περίστασης από τις 21 έως 25  Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα και Δράσεις Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας», που αναφερόταν σε τέσσερεις  θεματικούς άξονες:  α) Διατροφή και ποιότητα ζωής  β) Πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων  γ) Έμφυλες ταυτότητες  και  δ) Δράσεις κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό και σε όλο το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του σχολείου υλοποιήθηκε ένα τεράστιο project. Οι εκπαιδευτικοί συσχέτισαν το διδακτικό τους αντικείμενο με τους τέσσερις προαναφερθέντες θεματικούς άξονες και αξιοποίησαν εγκεκριμένο ψηφιακό υλικό. Παράλληλα, έγινε προβολή ταινιών, συμπληρώθηκαν φύλλα εργασίας, που προβλημάτισαν τους μαθητές, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα.

Τα επιμέρους θέματα, που απασχόλησαν τους μαθητές ήταν η υγιεινή διατροφή, οι συνέπειες της διατροφής για τον πλανήτη, οι σωστές συμπεριφορές και στάσεις ζωής για ψυχική και σωματική υγεία, η πρόληψη και ενημέρωση για κοινωνικά προβλήματα (κάπνισμα, αλκοόλ, εθισμός στο διαδίκτυο, ναρκωτικά), τα ανθρώπινα δικαιώματα (ισότητα φύλων, δικαιώματα παιδιών) και η διαμόρφωση κυκλοφοριακής συνείδησης και συμπεριφοράς.

Πιο συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 τον άξονα «Έμφυλες Ταυτότητες» κάλυψε σε παρουσίαση με διαφάνειες και συζήτηση από το  Κέντρο Υγείας Κατερίνης η επισκέπτρια Υγείας κα Δέσποινα Τοπάλη, η οποία ανέπτυξε το θέμα της εφηβείας και των σωματικών αλλαγών  στους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ τάξης.

Την ίδια ημέρα, τον άξονα «Διατροφή και Ποιότητα Ζωής» κάλυψε η κα Βικτωρία Μπεκιροπούλου, υπεύθυνη του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου, η οποία με τους μαθητές της Α΄ Τάξης υλοποίησαν μια σειρά από δράσεις στην παρουσίαση του προγράμματος ΄΄Η Μεσογειακή Διατροφή και το Οικολογικό Αποτύπωμά της΄΄.

Την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 στον άξονα «Κυκλοφοριακή Αγωγή» η Υπαστυνόμος Τροχαίας Κατερίνης κα Βασιλική Σιαμάγκα παρουσίασε εκ περιτροπής και κατά τάξη  σε όλους τους μαθητές του σχολείου το θέμα ΄΄Κυκλοφοριακή Αγωγή  – Οδική Ασφάλεια΄΄. Τις παρουσιάσεις ακολουθούσε συζήτηση με τα παιδιά, στη διάρκεια της οποίας δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη τήρησης των κανόνων οδικής συμπεριφοράς.

Την Τετάρτη 23 Μαΐου και την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 οι προπονητές του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης κος Μπικογιάννης Γιώργος και κα Φυτοπούλου Κατερίνα, καθώς και οι προπονητές του Α.Σ.Π. Αίολος Κατερίνης κος Αστέριος Τσιουπλής και κος Παναγιώτης Στούπας παρουσίασαν αντίστοιχα οι μεν δύο πρώτοι την Τετάρτη το άθλημα της κωπηλασίας στους μαθητές της Α΄τάξης, οι δε δύο επόμενοι το άθλημα του βόλλευ σε όλους τους μαθητές του σχολείου την Πέμπτη. Στόχος και των δύο αυτών δράσεων ήταν να γίνουν αντιληπτά τα θετικά αποτελέσματα της άθλησης στον άνθρωπο, στοιχείο το οποίο συμβάλλει  στην καλή υγεία και ποιότητα ζωής του.

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, στον επίλογο της θεματικής εβδομάδας, οι μαθητές οργάνωσαν γευσιγνωσία  και απόλαυσαν εδέσματα, που οι ίδιοι ετοίμασαν και διέθεσαν σε όλο το σχολείο · ταυτοχρόνως συνδύασαν τη σωστή διατροφή με την άθληση και επιδόθηκαν σε αθλητικές δραστηριότητες με επιδείξεις  αθλημάτων και παιχνιδιών, ενώ διασκέδασαν με το «κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού».

Η θεματική εβδομάδα, εκπληρώνοντας τους στόχους της, ενημέρωσε, δίδαξε και προβλημάτισε τους , αξίζουν δε συγχαρητήρια σε όλους, που συμμετείχαν στις δραστηριότητες, που υλοποιήθηκαν!

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Πιερίας προσκεκλημένος στη Θεματική Εβδομάδα του Γυμνασίου Περίστασης Πιερίας.

Στο Γυμνάσιο Περίστασης από τις 21 έως 25  Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε ο θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό και τον άξονα τον σχετικό με την ψυχική και σωματική υγεία, τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, στη διάρκεια της 4ης και  5ης ώρας του ωρολογίου προγράμματος, το τμήμα Α1 με τον υπεύθυνο του Σ.Σ.Ν. Κατερίνης κύριο Αθανάσιο Χαρίση ενημερώθηκε για τον εθισμό και τις εξαρτήσεις με το πρόγραμμα ΄΄Η φύση διδάσκει και θεραπεύει΄΄.

Η συγκεκριμένη δράση επαναλήφθηκε δύο ακόμη φορές, την Τετάρτη 23 Μαΐου με το τμήμα Α2 και την Παρασκευή 25 Μαΐου με το τμήμα Α3.

Τις παρουσιάσεις συμπλήρωναν βιωματικές ασκήσεις και δράσεις που κατενθουσίασαν τα παιδιά, καθώς και φύλλα εργασίας, στα οποία οι μαθητές αποτύπωσαν τις εντυπώσεις και τους προβληματισμούς τους από το πρόγραμμα.

Η    Διευθύντρια                                      Η συντονιστική ομάδα

Κωνσταντίνα Μπέη                             1)  Διονυσιάδης Ηλίας,  Υποδ/ντής, ΠΕ 86 Πληροφορικής,

2)  Μαμούρη Αικατερίνη ΠΕ04.05 Γεωλόγος,

3)  Σκάζα Βασιλική ΠΕ80  Οικονομίας